FAQ
- Home
- FAQ
FAQ
Project Eindbaas B.V.
François HaverSchmidtwei 2, 8914BC Leeuwarden
Nederland
KvK: 88779114
BTW: NL864775921B01
Facturen@project-eindbaas.nl
Project Eindbaas is een platform en intermediair die uitsluitend werkt met zelfstandig ondernemers en mkb’ers. Het is verplicht een inschrijving te hebben bij de KVK en te beschikken over een lopende AVB verzekering.
Ben je nieuw in deze wereld? Bel ons gerust, wij helpen je graag!
Inschrijven bij de KVK kost een kleine 50 euro. Daarnaast moet je rekening houden met de volgende kosten:
- Premies voor verzekeringen
- Ruimte huren om in te werken
- Apparatuur om mee te werken
- Buffer voor mindere tijden
- Pensioenopbouw
- Website + onderhoud + domeinregistratie
- Boekhouding
Het is niet voor niets zo dat er tegenwoordig duizenden ZZP’ers bijkomen per jaar. Het ondernemerschap kent vele voordelen. Ik noem mijn favoriete voordelen voor je op een rij:
Met stip op 1: Vrijheid. Elke ondernemer zal dit als eerste noemen.
Je bent “vrij”. En nou zit je in loondienst nou niet bepaald gevangen, maar je bent als ondernemer vrij om je eigen keuzes te maken. Wil je vrij (en kan je het financieel aan?) neem dan lekker vrij. Wil je liever midden in de nacht werken? Geen probleem. Jij bepaalt waar én wanneer je werkt. Dat is vrijheid.
Elke euro die je verdient is voor jezelf
Niet helemaal waar natuurlijk, want een deel moet naar de belastingdienst of naar je kosten. Maar als je een plan bedenkt waar geld mee te verdienen valt, hoef je dat niet met je werkgever te delen.
Hoger salaris
Vaak verdien je als ZZP’er meer dan je uiteindelijk in loondienst verdiend. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Als ondernemer kan je verschillende verzekeringen afsluiten. Niets is verplicht. Maar wel is er veel aan te raden. Wij maken even een opsomming van de mogelijkheden:
AOV
Stel, er overkomt jou iets. Normaal gesproken was je door je werkgever verzekerd en werd je loon grotendeels uitgekeerd. Als ondernemer dien je dit soort zaken allemaal zelf te regelen. Een AOV voor ZZP’ers is dus een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het zorgt ervoor dat je geld ontvangt op het moment dat je (tijdelijk) niet meer in staat bent om te werken.
Een AOV is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. De premies die je hiervoor betaalt, lopen naarmate je ouder wordt op en kunnen enorm verschillen per branche. Iemand in de bouw betaalt flink meer premie dan iemand met een kantoorbaan.
Tip: als je de premie van je AOV te hoog vindt, kan je verschillende dingen doen om deze naar beneden te brengen:
- Breng je uitgekeerde bedrag omlaag. Zorg alleen dat je ontvangt wat je écht nodig hebt om in je primaire levensbehoefte te voldoen. De rest is luxe.
- Laat je uitkering pas na een jaar uitbetalen. Je kunt ervoor kiezen om bij ongeschiktheid direct uit te betalen of dit pas na 6 maanden of 12 maanden te doen. Hoe later je het laat uitkeren, hoe (flink) lager je uitkering.
- Zorg voor een goede buffer. Als je ervoor zorgt dat je bij arbeidsongeschiktheid nog een jaar kan teren van je eigen buffer, word je maandpremie flink verlaagd. En loop je geen risico op een inkomsten gat.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Als je veel voor klanten werkt en hun bedrijf kan schaden, is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Je bent hiermee tot een bepaalde hoogte verzekerd voor dalingen in omzet bij je klanten die jij – al dan niet bewezen – hebt veroorzaakt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost je ongeveer 50 euro per maand.
Pensioenregeling
Niet echt een verzekering, maar wel iets waar je wat mee kan doen: je pensioen. Als je winst maakt zijn er verschillende manieren om je pensioen te regelen. Je kunt natuurlijk sparen, op je privé rekening. Maar dit kan je ook zakelijk doen. En als je dit zakelijk doet, heeft dat fiscale voordelen. Wil je meer weten over het regelen van je pensioen? Neem dan contact op met een pensioenadviseur.